FSE - Portaal van Scouting Heerlen

Doe mee
VOOR ACTIE IN JOUW BUURT
Partner in 2022 van
VOOR ACTIE IN JOUW BUURT
Doe mee
Ga naar de inhoud


De FSE-Nederland is in 1969 opgericht om het scoutingspel op de traditionele wijze voort te zetten zoals Baden Powell in 1907 in Engeland begonnen is. Het buitenleven en de actieve beleving van Scouting staan centraal; voor de meeste leden is scouting ‘a way of life’.

FSE-Nederland is autonoom en onafhankelijk van geloof en politiek.
De oprichting was in het Limburgse Schaesberg (bij Heerlen) en in de beginjaren kende de FSE 7 groepen, voornamelijk in Limburg en Brabant.Eén van die groepen was opgericht in Heerlen, in de wijk Molenberg die opgericht is na afsplitsing van Scouting St. Willibrordus die in de jaren70 mee was gegaan met de fusie van de 4 scoutingverenigingen tot eerst de federatie Scouting Nederland en daarna de vereniging Scouting Nederland.De groep die jaren naast (zelfs jaren tegenover elkaar en daarna in hetzelfde huidige gebouw a/d Crutzerveld weg in Heerlen) Scouting St. Willibrordus (nu Scouting Amicus) draaide heette de Martin Luther King groepen.Jaren na de oprichting is deze groep doordat de gemeente Heerlen geen subsidie meer wilde geven en de groep geen onderkomen meer had,gefuseerd met Scouting St. Willibrordus.

In Rijswijk zat de Impala-groep tot begin jaren ‘80. De Ashanti-groep werd opgericht in 1982, groeide snel en was tot 1993 lid van FSE-Nederland.
De groep draaide in Zoetermeer, waar in 1990 ook de FSE Brownsea Island Groep startte. Deze groep kende op haar hoogtepunt bijna 100 leden, maar is gestopt in 2006. Ook de Zoetermeerse Lord Baden-Powell Groep is enige jaren lid geweest van FSE-Nederland.


Da Vinci Rovers

Momenteel kent FSE-Nederland geen actieve scoutinggroepen voor welpen en scouts
. Wel hebben de leden van FSE-Nederland in 2010 de Da Vinci Rovers gestart.

Met 25 rovers is het geen grote groep, maar bewijst het dat het scoutingspel niet ophoudt als je 18 bent.
De Da Vinci Rovers is een actieve groep die de Eurojam 2013 in Ommen heeft georganiseerd.

Hoe herken je de FSE
?

Bij de FSE dragen de mannen een kaki blouse en de vrouwen (en welpen en welpenleiding) een lichtblauwe blouse.
De Da Vinci Rovers dragen een bordeauxrode das met kaki bies.

Het logo van FSE-Nederland bestaat uit een Maltezer kruis met daarin een lelie. Het Maltezer kruis is het teken van de Maltezer Orde.
Deze ridderorde verzorgde in de middeleeuwen gewonden. Met dit teken worden de leden van de FSE eraan herinnerd dat zij dienstbaar behoren te zijn.
De lelie of pijlpunt is overgenomen van het scoutinglogo dat Lord Baden-Powell voor scouting bedacht.

Terug naar de inhoud